Po ukończeniu studiów licencjackich kierunku Dietetyka absolwent naszej uczelni będzie posiadać podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Będzie także posiadać umiejętność planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności, będzie potrafił przygotować potrawy wchodzące w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją i zasadami Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP), potrafił kontrolować jakość produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz organizować żywienie indywidualne i zbiorowe dostosowane do wieku i stanu zdrowia pacjentów. Będzie potrafił także dokonać oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia pacjentów oraz wyciągnąć odpowiednie wnioski terapeutyczne. Absolwent będzie umiał ocenić wpływ choroby na stan odżywienia i wpływ żywienia na wyniki leczenia chorób, będzie też potrafił organizować żywienie indywidualne, zbiorowe i lecznicze dostosowane do wieku i stanu zdrowia pacjentów. Nasz absolwent będzie znał także zasady edukacji żywieniowej i będzie przygotowany do jej prowadzenia, znał język obcy w stopniu pozwalającym na podstawową komunikację, znał zasady etyczne i uregulowania prawne związane z wykonywanym zawodem. Studenci naszej uczelni będą odbywać praktyki zawodowe w szpitalach, podmiotach zbiorowego żywienia i innych placówkach związanych z obranym kierunkiem studiów.
Zakłada się realizację następujących ogólnych celów kształcenia dla kierunku dietetyka:
- nauczenie umiejętności posługiwania się wiedzą ogólną z zakresu nauk o zdrowiu oraz wiedzą szczegółową z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego;
- zapobieganie chorobom żywieniowo-zależnym;
- przygotowanie do pracy w poradniach dietetycznych i do współpracy z lekarzem i pielęgniarką w zakresie planowania żywienia;
- nabycie umiejętności obsługi sprzętu stosowanego w ocenie stanu odżywienia oraz przygotowanie do podjęcia studiów drugiego stopnia i systematycznego doskonalenia zawodowego.
Studia pierwszego stopnia na kierunku Dietetyka trwają 3 lata (6 semestrów). Program oparto na pięciu zasadniczych modułach kształcenia obejmujących 3 moduły przedmiotów obowiązkowych (ogólne, podstawowe i kierunkowe) oraz dwa moduły fakultatywne – specjalnościowe. Założono, iż w całym programie kształcenia dominować będą przedmioty kierunkowe oraz przedmioty w ramach wybranej przez studenta specjalności.
Moduł przedmiotów ogólnych, w wymiarze 240 godzin na studiach stacjonarnych i 170 na niestacjonarnych, obejmuje przedmioty wymagane i niezbędne studentowi niemal na wszystkich kierunkach studiów m.in.:
- język angielski,
- wychowanie fizyczne,
- ochrona własności intelektualnej,
- bhp i ergonomia).
Moduł przedmiotów podstawowych, w wymiarze 855 godzin na studiach stacjonarnych i 470 na niestacjonarnych, obejmuje przedmioty z zakresu nauk podstawowych dla kierunku dietetyka, w tym także z dyscyplin pokrewnych takich jak chemia i biologia. W ramach tego modułu realizowane jest seminarium dyplomowe, obowiązujące wszystkich studentów, niezależnie od obranej specjalności. W ramach tego modułu zaplanowano przedmioty poszerzające wiedzę humanistyczną studenta. Wykładane będą m.in.:
- Anatomia człowieka
- Fizjologia człowieka
- Psychologia ogólna
- Biochemia ogólna i żywności
- Genetyka
- Chemia żywności
- Mikrobiologia ogólna i żywności
- Etyka w dietetyce
Moduł przedmiotów kierunkowych, o łącznej liczbie godzin 735 na studiach stacjonarnych i 360 godzin na niestacjonarnych, stanowi zarówno zapowiedź, jak i wprowadzenie do kształcenia specjalistycznego. W ramach modułu kierunkowego wykładane będą m.in.:
- Żywienie człowieka
- Dietetyka pediatryczna
- Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością
- Technologia produkcji potraw dietetycznych
- Edukacja żywieniowa
- Analiza i ocena jakości żywności
- Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
- Towaroznawstwo żywności
- Kliniczny zarys chorób
Realizować będziemy praktyczny profil nauczania, ponieważ program ma charakter wysoce aplikacyjny. Obejmuje przede wszystkim praktyczne ćwiczenia w pracowniach i laboratoriach specjalistycznych, w tym poradniach i szpitalach. Dodatkowym elementem wzmacniającym praktyczny charakter studiów na kierunku dietetyka jest możliwość osiągania efektów kształcenia bezpośrednio w środowisku pracy, w ramach praktyk zawodowych.
Podkreślić należy, iż w programie założono przewagę aktywnych i praktycznych metod dydaktycznych nad tradycyjną formą wykładu. Praktyki, ćwiczenia, laboratoria, konwersatoria i seminarium obejmują łącznie 71% programu na studiach niestacjonarnych oraz stanowi 75% programu na studiach stacjonarnych.
Na studiach stacjonarnych przewiduje się w roku akademickim 30 tygodni kształcenia oraz 4 tygodnie przeznaczone na sesje egzaminacyjne. Na studiach niestacjonarnych przewiduje się 22-24 zjazdy w okresie roku akademickiego ze średnią liczbą 22 godzin dydaktycznych realizowanych w trakcie zjazdu.
Studia kończyć będą się egzaminem dyplomowym. Warunkiem uzyskania kwalifikacji pierwszego stopnia dla kierunku dietetyka, poświadczonej dyplomem, jest osiągnięcie przez studenta wszystkich założonych efektów kształcenia.
W programie kształcenia przewidziano cztery specjalności, które realizowane są od drugiego roku kształcenia:
Specjalność fakultatywna Poradnictwo żywieniowe, która obejmuje 440 godzin zajęć na studiach stacjonarnych z bezpośrednim udziałem nauczycieli akademickich oraz 340 godzin zajęć na studiach niestacjonarnych przygotowuje studentów do planowania i opracowywania jadłospisów zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania. Absolwent tej specjalności rozpoznaje potrzeby i preferencje żywieniowe poszczególnych grup konsumentów co umożliwia nabycie umiejętności sporządzania specjalnych zestawów potraw dla grup klientów o szczególnych wymaganiach żywieniowych. Program obejmuje również tematykę z zakresu żywienia w leczeniu różnorodnych schorzeń, żywienia kobiet w ciąży i dzieci, co pozwoli absolwentowi profesjonalnie udzielać porad z zakresu dietoterapii. Absolwent specjalności będzie przygotowany do podjęcia pracy w zakładach żywienia zbiorowego, zakładach gastronomicznych, turystycznych a także w usługach cateringowych. Będzie przygotowany do podjęcia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług konsultacyjnych związanych z prawidłowym żywieniem.
Charakterystyczne przedmioty dla tej specjalności to m.in.:
- Poradnictwo żywieniowe
- Pracownia technologiczno-żywieniowa
- Ocena sposobu żywienia i stanu odżywiania
- Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących
- Żywienie dzieci
- Suplementy diety
- Dietetyka kliniczna
Studenci specjalności Psychodietetyka zrealizują 11 przedmiotów, których łączny wymiar wyniesie, podobnie jak przy poprzedniej specjalności, 440 godzin zajęć na studiach stacjonarnych z bezpośrednim udziałem nauczycieli akademickich oraz 340 godzin zajęć na studiach niestacjonarnych. Wiedza uzyskana w ramach specjalności pozwoli absolwentom wykształcić umiejętność diagnozowania przyczyn zaburzeń odżywiania i chorób związanych z niewłaściwym odżywianiem (m.in. otyłości, anoreksji, bulimii, cukrzycy, miażdżycy, niedokrwiennej choroby serca). Absolwent uzyska teoretyczną i praktyczną wiedzę z zakresu poznawczych, emocjonalnych i behawioralnych aspektów diety, ułatwiających skuteczną zmianę nawyków żywieniowych. Zdobędzie kompleksową wiedzę z zakresu dietetyki i psychologii jedzenia, co pozwoli mu na rozpoznawanie psychologicznych mechanizmów stosowanych przez pacjenta - klienta w odżywianiu się i na prawidłowe ułożenie programu żywieniowego. Absolwent tej specjalności może pracować m.in. jako dietetyk w przychodniach i gabinetach specjalistycznych, prowadzić własną działalność w zakresie porad dietetycznych, być propagatorem zdrowego trybu życia (połączenie elementów terapii psychologicznej i dietetycznej).
Charakterystyczne przedmiot dla tej specjalności to m.in.:
- Psychologia żywienia
- Psychologia jedzenia i psychodietetyka
- Fizjologia żywienia
- Problem nadwagi i otyłości w psychologii i medycynie
- Specyfika chorób związanych z nieprawidłowym odżywianiem
- Żywienie w chorobie
- Żywienie ludzi starszych
Absolwent specjalności Dietetyka kliniczna uzyska wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, interakcji leków z pożywieniem, zasadami prowadzenia edukacji żywieniowej a także przechowywaniem i kontrolą jakości produktów żywnościowych. Zdobędzie umiejętności praktyczne w zakresie: oceny stanu odżywienia, planowania jadłospisów, profilaktyki chorób dietozależnych oraz zasad postępowania dietetycznego w różnych jednostkach chorobowych.
Absolwenci specjalności Dietetyka kliniczna mogą znaleźć pracę w przychodniach, szpitalach, zakładach żywienia zbiorowego, firmach cateringowych, szkolnictwie, ośrodkach sanatoryjnych, SPA oraz zakładać własne gabinety dietetyczne.
Charakterystyczne przedmioty dla tej specjalności to m.in.:
- Żywienie kliniczne
- Podstawy patofizjologii klinicznej
- Profilaktyka i leczenie chorób dietozależnych
- Podstawy diagnostyki laboratoryjnej
- Immunologia kliniczna
- Psychologia kliniczna
- Żywienie człowieka
- Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących
- Zasady organizacji żywienia zbiorowego i żywienia w szpitalach
- Poradnictwo i edukacja żywieniowa pacjenta
- Alergie pokarmowe
Absolwent specjalności Dietetyka w sporcie zdobędzie wiedzę z zakresu dostosowania żywienia do wysiłku. Będzie potrafił właściwie stosować metody edukacji żywieniowej i promocji zdrowia zawodnika w zależności od dyscypliny. Nabędzie umiejętności: oceny stanu odżywienia, budowy somatycznej i składu tkankowego dzieci, młodzieży i dorosłych, układania jadłospisu i oceny jego wartości energetycznej dla osób podejmujących różne rodzaje aktywności fizycznej, planowania żywienia w zależności od rodzaju wysiłku, okresu treningowego i warunków zewnętrznych.
Absolwent po specjalności Dietetyka w sporcie znajdzie zatrudnienie jako dietetyk w klubach sportowych, ośrodkach SPA oraz klubach fitness.
Charakterystyczne przedmioty dla tej specjalności to m.in.:
- Fizjologiczne i biochemiczne aspekty żywienia
- Fizjologia sportu
- Suplementacja w sporcie
- Żywienie w różnych dyscyplinach sportu
- Żywienie po urazach w sporcie
- Edukacja i poradnictwo żywieniowe sportowca