Miód to podstawa każdej domowej apteczki. Jego liczne zalety znali i doceniali już nasi przodkowie, a większość z nas wciąż chętnie sięga po ten słodki nektar przy pierwszych objawach przeziębienia. Ale nie każdy wie, że miód ma też wiele innych prozdrowotnych korzyści.
Podręczniki biologii będzie trzeba napisać na nowo. Analizy biochemiczne wykazały, że komórki zawierają dwa razy więcej struktur niż do tej pory sądzono. Odkrycie zawdzięczamy sztucznej inteligencji.
Występujący powszechnie u ludzi wirus Epsteina-Barr może przyczyniać się do rozwoju stwardnienia rozsianego – potwierdza analiza, która objęło 10 mln amerykańskich żołnierzy. Naukowcy od dawna podejrzewali istnienie tego związku, ale dopiero nowe badanie przyniosło twarde dowody.
To trochę tak, jak znalezienie nowego, nieznanego dotąd gatunku zwierzęcia – mówią szwajcarscy badacze. Odkryli oni nieopisaną dotąd część mięśnia żwacza, odpowiedzialnego za ruch naszych szczęk.
Nawet tak dobrze przebadany narząd, jak serce, wciąż kryje w sobie tajemnice. Badacze właśnie ogłosili, że odkryli w nim nowe komórki. Mają one wpływ na rytm pracy serca. Nowe komórki w sercu? Takie odkrycia nie zdarzają się często, więc entuzjazm naukowców jest zrozumiały.
Korzystne dla zdrowia tłuszcze omega-3 nie tylko zapobiegają wielu chorobom. Ich wysoki poziom we krwi wydłuża życie, niski jest tak szkodliwy, jak palenie tytoniu. Jak dostarczyć organizmowi kwasy omega-3?
Na salach operacyjnych muzyka po raz pierwszy rozbrzmiała w 1914 roku. Miała zmniejszać niepokój pacjentów, ale oczywiście wpływała też na samopoczucie lekarzy. Teraz naukowcy postanowili sprawdzić, jakie gatunki muzyki mają najlepszy wpływ na pracę chirurgów.
Przez dziesięciolecia lekarze byli przekonani, że tylko jeden hormon obniża poziom cukru – insulina. Teraz okazało się, że to samo robi także FGF1. Czy to szansa na lepsze leczenie cukrzycy?
Mózg podczas snu jest bardziej aktywny, niż nam się wydaje. Odróżnia np. głosy obcych od ludzi nam znanych. Tak wynika z eksperymentów austriackich badaczy.
Jak podaje WHO (Światowa Organizacja Zdrowia): odporność na antybiotyki jest jednym z największych zagrożeń dla ludzkiego zdrowia, bezpieczeństwa żywności i rozwoju na świecie.